Catalunya obre la porta a la reproducció assistida gratuïta a les dones lesbianes i les solteres

El departament de Salut estima que hi haurà un augment de la demanda, d'entre 10.000 i 36.000 dones lesbianes de 18 a 40 anys


El Departament de Salut va anunciar ahir al matí un acord amb diverses entitats que constitueix la base d’un nou protocol de reproducció assistida a Catalunya. La nova directriu garantirà l'accés a la cartera de serveis dels centres sanitaris públics a totes les dones, independentment de la seva orientació sexual i emocional. Això inclou dones lesbianes i dones sense parella.
 

Acompanyat de vuit entitats feministes i de defensa dels drets LGTB –Campanya Feminista pel Dret a la Reproducció Assistida, Creación Positiva, FLG-Associació de Famílies LGTBI, OCH-Observatori Contra l'Homofòbia, Casal LAMBDA, Gais Positius i FAGC-Front d'Alliberament Gai de Catalunya–, el Conseller de Conseller de Salut, Antoni Comín, va presentar el nou protocol de reproducció humana assistida. La nova norma substitueix el Reial Decet del 2006, que només preveu aquesta prestació per a parelles heterosexuals quan hi hagi un diagnòstic d’esterilitat o una indicació clínica establerta.

El protocol suposarà l'ampliació del nombre de centres sanitaris on es fa inseminació artificial en tot el territori català. Salut ampliarà de vuit a una vintena el nombre de centres sanitaris on es podrà fer el tractament. Aquest increment de la prestació es durà a terme en funció de la demanda que es registri a partir de dilluns que ve, dia 11, i que el departament estima que pot oscil·lar entre 10.000 i 36.000 dones lesbianes de 18 a 40 anys.  

Pel que fa al nombre de tractaments, a Catalunya es van realitzar 1.122 fecundacions in vitro al 2015, quan al 2013 van fer-se'n 1.041 i, al 2014, 1.008. En el cas de les inseminacions artificials, al 2015 van realitzar-se'n 1.291, menys que als dos anys anteriors: 1.454 al 2013 i 1.280 al 2014.

“És un acord simple però d’immensa transcendència” ha ressaltat Comín abans d’indicar els principis que regeixen el nou protocol: el “respecte màxim”  a la orientació sexual, a la situació clínica i afectiva, a la autonomia i la capacitat de decisió i a la intimitat i dignitat de les persones. Comín ha subratllat que aquest assoliment no hauria estat possible sense el “compromís de la societat civil i la mobilització de les entitats des de fa molts anys” i s’ha mostrat convençut que “aquest pas tan important animarà i donarà confiança a donar la resta de passes en el camí de la no discriminació”. 

El representant del Front d'Alliberament Gai de Catalunya, Eugeni Rodríguez, ha celebrat l’acceleració que ha fet el Departament de Salut en els darrers mesos per implementar un protocol “que garanteix drets que tenim per llei”. 

Per la seva banda, Maria Rodó, de Ca la Dona, ha valorat que el protocol “esmena una situació de discriminació i de vulneració de drets fonamentals i aporta una visió feminista que garantirà una aplicació de tècniques respectuosa amb el cos de les dones, amb el dret al propi cos i a la seva autonomia”.

Per últim, Laia Serra, membre de la Campanya Feminista pel Dret a la Reproducció Assistida, s’ha referit al protocol com “una iniciativa preciosa perquè genera aliances i es vehicula amb el dret a la família”, tot recordant que la salut no s’entén com l’absència de patologia, sinó que “és una qüestió de qualitat de vida i de benestar personal”. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article